Uteliv

Skagen Strand Café og Restaurant drivs av restauratören Bent Lyngsø, som med engagemang, pondus och ett stort hjärta med service-minded inställning ger precis det där som vi i Sverige kallar för det danska gemytet.

På danska kallar man det för att man ”hygger sig” och det är enligt nyligen gjorda undersökningar dansken världsmästare på. Och det märks. Du kommer att njuta av kompetensen hos Bent Lyngsø och hans öppna och trevliga sätt gör att man bara inte kan annat än att älska!

Vänligen kom ihåg att meddela Bent Lyngsø när du vill äta och vad du önskar, så fixar han det. Han ordnar även frukost, som du kan beställa i receptionen eller direkt hos restauratören.

Med tåget som passerar precis intill Skagen Strand, med bil eller cykel tar du dig lätt till Skagen. Den mytomspunna platsen där konstnärer av olika snitt tagit sin tillflykt under flera sekler.

Skagen är fylld av restauranger så det är bara att välja vilken ”style” du föredrar. Ett säkert kort för de flesta är Jakobs Café, som är öppet året om.

”Pakkhusen” nere i hamnen är ett måste där restaurangerna ligger på rad; Fish’n Ships, dansk fisk eller ”böf” – välj själv. Du kommer garanterat att finna just det du önskar.

För de intresserade finns Bröndums hotell, där personalen under VK II lyckades lura ockupations-makten så alla klenoder idag finns att beskåda för den intresserade.

Utöver det finns det glassbarer med danska klassiker såsom ”skuff”, den glassen (eller is som det heter på danska) är enorm med en ”gräddboll” på toppen.

Slutligen kan nämnas att det intill ”pakkhusen” finns en året-runt-affär med färsk fisk där du även kan köpa såser, vitt vin, citroner och annat som hör fiskrätten till. Dansken kan det här med fisk. Ta ett besök och handla med dig en måltid hem – fisken är ”pinfärsk” i ordets rätta bemärkelse.

Danmark är ett gammalt jordbruksland och det finns små konditorier lite överallt. Där kan du handla hem wienerbröd, frallor (rundstykker) och allt vad du kan tänka dig av ”syndigt” goda bakverk. Om man bara vill ta en koppa kaffe på plats med en kaka eller bakelse gör du det.

Som sagt, dansken vet hur man ”hygger sig”!