Grenen

Skagen som begrepp känner de flesta till – kanske till och med som erfarenhet någon gång. Då klingar även Grenen bekant för många…eller…?

Det är på Grenen som du står med vartdera benet i två hav; Kattegatt och Skagerack. Och kampen mellan de två haven pågår ständigt. 24/7 om man säger som så J Det är en mäktig känsla att stå där och bara känna in. Men var försiktig! Det är strömt så du ska bara doppa tårna lite grand och god uppsikt över barnen om sådana finns med.

Visste du att Grenen växer några cm varje år? mot Sverige dessutom och så småningom kommer Danmark och Sverige att ha en fast förbindelse – fast det tar väl några hundra tusen år.

Till Grenen kan du ta dig en tidig, tidig morgon när det är vindstilla och uppleva den totala friheten och närvaron till naturen och dig själv.

Eller sent en kväll så du kan höra fiskebåtar stäva mot Nordsjön och se alla ljus från förtöjda fartyg och sjöfarten som passerar i sitt lugna gemak.

Tar du dig ut i mer stormliknande väder får du å andra sidan känna på hur vinden och sanden piskar i ditt ansikte. Stövlar är att rekommendera dessa dagar.

I närheten av Grenen finns bunkrar från VK II kvar som minner om onda tider bara 80 år tillbaks i tiden. Det är mäktigt och skapar motiverade tankar. Demokratin är värd att försvara. Lite spännande att se dem är det också – och klättra på!

Till Grenen kommer du genom att köra bil genom själva Skagen by och ut till en ganska stor parkeringsplats vid nya fyren. Därifrån kan man gå ett par km till spetsen. Om du vill ha en längre promenad kan du vandra från Skagen C, så om du tar lokaltåget till byn kan du gå från stationen hela vägen ut. Det tar kanske 1 timme. Tag gärna vatten med dig och något tilltugg – sjön suger! Är det soligt är det bra med en stor hatt och att du täcker dina armar och axlar. Det är mycket reflektion från vattnet och solen bränner på bra.

Från parkeringsplatsen invid fyren kan du också ta dig ut till Grenen med Sandormen (!) – det är en illröd traktor med ett släp för passagerare. För personer med rörelsenedsättningar är det ett utmärkt komplement.

Danmark är ett cykelvänligt land och du kan hyra cyklar från Skagen Strand, ca 11 km till Skagen, eller invid tågstationen. Till Grenen kommer du smidigt med cykelbanor och andra vägar.

Det finns även en bunker som är omgjord till ett minimuseum om VK II och hur tyskarna befäste området.

Grenen är vild och vacker – välkommen!